Ακόµα και σήµερα στην πόρτα του 21ου αιώνα υπάρχουν άνθρωποι σε µερικά κράτη του κόσµου πού πεινάνε. Σ' αυτά τα κράτη η ζωή είναι δύσκολη και ανυπόφορη. Τα τρόφιµα και το νερό ανύπαρκτα. Δεν υπάρχει µέριµνα για την υγεία και την κοινωνική µόρφωση. Δεν υπάρχουν νοσοκοµεία, σχολεία κ.λ.π.
Λείπουν απ' αυτούς τα ρούχα τα παπούτσια και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την καθηµερινή τους ζωή. Τα µέσα µεταφοράς τραίνα, αεροπλάνα είναι άγνωστα σ' αυτές τις χώρες.
Είναι οι λεγόµενες τριτοκοσμικές χώρες.
Τα χρήµατα που διαθέτουν οι άλλες πολιτισμένες χώρες είναι λιγοστά και οι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν µε εράνους και άλλα µέσα να βοηθήσουν (γιατροί χωρίς σύνορα Κ.α.)έτσι ώστε να σώσουν µερικούς από το θάνατο, τις αρρώστιες και ότι άλλο τραγικό µαστίζει αυτούς τους ανθρώπους.
Για σκεφτείτε ένα παιδάκι από αυτούς τους λαούς και ένα παιδάκι της Ευρώπης , της χώρας µας! Ποια η διαφορά;
Στην Αφρική δεν έχουν τα παιδιά παιχνίδια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν φάρµακα, δεν έχουν αυτά που είναι απαραίτητα στη πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους και όχι τα πλούτη που διακρίνουν τα παιδιά της χώρας µας. Ας σκεφτούµε ότι άλλοι λαοί δεν έχουν τέτοια προβλήµατα.
Πόσο όµορφη θα ήταν η ζωή σ' αυτά τα κράτη αν δεν υπήρχε πείνα , δίψα, θάνατος κι ας ελπίσουµε ότι ο Θεός και ο άνθρωπος θα φροντίσει για αυτούς
Ενώ 15 εκατοµµύρια µικρά παιδιά στις αναπτυσσόµενες χώρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από κοινού ότι οι παιδικές ασθένειες δεν αποτελούν Πλέον απειλή στο βιοµηχανοποιηµένο κόσµο, τα µέσα για να αποτρέψει τουλάχιστον το ήµισυ αυτών των θανάτων, καθώς και στη βελτίωση της ζωής των πιο πολλά παιδιά, είναι διαθέσιµα, οικονοµικά προσιτές και αποτελεσµατικές, σύµφωνα µε την UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσµο έκθεση για το 1984.
Χρησιµοποιώντας περίπτωση ιστορίες από 20 χώρες, η έκθεση της αποτελεσµατικότητας των εγγράφων από τις τέσσερις τεχνικές που, όταν ενσωµατώνονται σε εντατικές εκστρατείες υγεία, µπορούν να επιτύχουν δραστική αύξηση στην υγεία των παιδιών σε σχετικά σύντοµο χρονικό διάστηµα και σε σχετικά χαµηλό κόστος. Οι τέσσερις τεχνικές που περιγράφει είναι:
* Από στόµατος ενυδάτωση θεραπεία. Ο µεγαλύτερος δολοφόνος των παιδιών στον κόσµο, υπεύθυνη για πέντε εκατοµµύρια θανάτους παιδιών το χρόνο, είναι η αφυδάτωση που προκαλείται από την τακτική διάρροια. Προηγουµένως αντιµετωπίζεται µόνο µε ενδοφλέβια διατροφή, την αφυδάτωση µπορεί τώρα να προληφθούν ή να θεραπευθούν µε ένα παιδί δίνοντας ένα µείγµα αλάτι, ζάχαρη και νερό.
Ορισµένοι 34 χώρες παράγουν πακέτα του στόµατος ενυδάτωση άλατα, αλλά αποτελεσµατικές λύσεις µπορούν να γίνουν στο σπίτι. Εάν οι γονείς γνωρίζουν πώς και πότε να χρησιµοποιήσετε αυτήν τη µέθοδο, η UNICEF εκτιµά ότι οι περισσότεροι θάνατοι από την αφυδάτωση µπορεί να αποφευχθεί. Σε ένα αιγυπτιακό χωριό, για παράδειγµα, οι θάνατοι που προκύπτουν από τη διάρροια µειώθηκαν κατά το ήµισυ µετά από 3 χρόνια εκστρατεία για τη χρήση από του στόµατος θεραπεία ενυδάτωση.
* Ανάπτυξη Παρατηρητηρίου. Η έκθεση επισηµαίνει ότι ενώ µόνο το ένα τοις εκατό του παγκόσµιου παιδιά είναι εµφανώς και προφανώς υποσιτιζόµενοι, περισσότερο από το ένα τέταρτο πάσχει από υποσιτισµό αόρατο. Με την εγγραφή του παιδιού βάρος κάθε µήνα, για ένα απλό, 1 Ο λεπτά γράφηµα, οι γονείς µπορούν να δουν το παιδί τους για την ανάπτυξη - ή την απουσία από αυτό - και, µε τις συµβουλές της για την υγεία των εργαζοµένων, να προσφέρει συµπληρωµατική τρόφιµα, ζωοτροφές πιο συχνά το παιδί ή λάβουν ιατρική βοήθεια.
Στην Ταϊλάνδη, η χρήση των χαρτών στο σπίτι από τους γονείς σε αρκετά χωριά βοήθησαν για την πλήρη εξάλειψη των 30υ βαθµού µείωση του υποσιτισµού και 20υ βαθµού υποσιτισµού κατά 44 τοις εκατό σε ένα έτος, η UNICEF εκθέσεις Ευρεία χρήση των χαρτών, η UNICEF εκτιµά, θα µπορούσε να συµβάλει στην πρόληψη των γονέων µέχρι το ήµισυ του υποσιτισµού που διέπει τον θάνατο πολλών εκατοµµυρίων παιδιών το χρόνο, και την ανάπτυξη των φτωχών εκατοµµύρια περισσότερα.
* Θηλάζουν. Σηµειώνοντας ότι πολλά εκατοµµύρια παιδιά µπορεί να είναι ευαίσθητα στην υποσιτισµό λόγω της τάση µπουκάλι διατροφή στις φτωχές χώρες, η έκθεση απευθύνει έκκληση για "ταχεία προώθηση των σηµερινών γνώσεων σχετικά µε τα πλεονεκτήµατα του θηλασµού και τους κινδύνους της φιάλης διατροφή." Η UNICEF επισηµαίνει ότι περισσότερα από 100 κράτη έχουν ξεκινήσει εκστρατείες για την προώθηση του θηλασµού και να περιορίζουν την εµπορία των τεχνητών υποκατάστατων, και 11 χώρες έχουν απαγορευτεί πλήρως η διαφήµιση όλων των βρέφη.
* Ανοσοποίηση. Μαζί, οι "µεγάλες έξι" µεταδοτικών ασθενειών της παιδικής ηλικίας - ιλαρά, κοκίτης, τετάνου, διφθερίτιδας, της φυµατίωσης και της πολιοµυελίτιδας - σκοτώνει περίπου πέντε εκατοµµύρια παιδιά το χρόνο, και να απενεργοποιήσετε πέντε εκατοµµύρια περισσότερους. Αν και η προστασία έναντι όλων των ασθενειών κόστος µόνο περίπου $ 5,00 ανά παιδί, λιγότερο από το 20 τοις εκατό του αναπτυσσόµενου κόσµου τα παιδιά είναι immunized κάθε χρόνο.
Εκτός από τα προβλήµατα της χρηµατοδότησης και της διαχείρισης των προγραµµάτων εµβολιασµού, το κύριο εµπόδιο, της UNICEF, εξηγεί, είναι ότι οι γονείς συχνά δεν συνειδητοποιούν τη σηµασία της συµµετοχής των παιδιών πίσω δύο ή τρεις φορές για την πλήρη άσκηση των ενέσεων. Έτσι, η έκθεση καλεί επεκταθεί ανοσοποίηση προσπάθειες βελτιωθεί µε τη χρήση νέων εµβολίων και την κοινότητα της εκπαίδευσης για την προειδοποίηση των οικογενειών µε τη σηµασία της διατήρησης immunizations χρονοδιαγράµµατα.
UNICEF υπογραµµίζει ότι για τις τέσσερις τεχνικές για να έχει θετική επίδραση στις ζωές των παιδιών, την ενεργό συµµετοχή των γονέων και των κοινοτήτων που απαιτούνται. Δεδοµένου ότι "για όλα σχεδόν τα παιδιά, το πιο σηµαντικό πρωτοβάθµιας υγειονοµικής περίθαλψης των εργαζοµένων είναι η µητέρα του," η
έκθεση ενθαρρύνει τη στήριξη των µέτρων, όπως η εκπαίδευση των γυναικών για να τους δώσει μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή του, καθώς και των παιδιών τους.
Το 1984 µέλος των παιδιών στον κόσµο έκθεση δηµοσιεύεται από την Oxford University Press και είναι διαθέσιµα για $ 6,95 ανά αντίτυπο από τα Ηνωµένα Έθνη βιβλιοπωλεία ή από τη διαίρεση της πληροφορίας, η UNICEF, 866 UN Plaza, New York, ΝΥ 10017
Στον πλανήτη µας υπάρχουν χώρες πολύ πλούσιες, πολύ φτωχές, αλλά και οι ενδιάµεσες Αν παίρναµε δυο αντιπροσωπευτικές οικογένειες, τη µία από τις πλούσιες χώρες και την άλλη από τις φτωχές χώρες, και τις συγκρίναµε µεταξύ τους, τότε έχω την αίσθηση ότι η σύγκριση θα µας άφηνε όλους άφωνους. Από τη µια µεριά χλιδή, πλούτος, ωραία σπίτια και αυτοκίνητα, πλούσια φαγητά, και από την άλλη φτώχεια, αρρώστια, αγραµµατοσύνη, εξαθλίωση, περιθωριοποίηση, απόγνωση.
Η εικόνα αυτή γίνεται χειρότερη όταν σκεφθεί κανείς ότι εµείς θάβουµε τα προϊόντα µας στις χωµατερές (για να προστατεύσουµε τις τιµές τους), ενώ, αν τα έτρωγαν τα αποσκελετωµένα παιδάκια στις χώρες του τρίτου κόσµου, δεν θα πέθαιναν από ασιτία. Αυτό και αν δεν είναι το αποκορύφωµα της απανθρωπιάς
Τα χρήµατα που διαθέτουν οι άλλες πολιτισμένες χώρες είναι λιγοστά και οι διάφορες οργανώσεις προσπαθούν µε εράνους και άλλα µέσα να βοηθήσουν (γιατροί χωρίς σύνορα Κ.α.) έτσι ώστε να σώσουν µερικούς από το θάνατο, τις αρρώστιες και ότι άλλο τραγικό µαστίζει αυτούς τους ανθρώπους
Για σκεφτείτε ένα παιδάκι από αυτούς τους λαούς και ένα παιδάκι της Ευρώπης, της χώρας µας! Ποια η διαφορά;
Στην Αφρική δεν έχουν τα παιδιά παιχνίδια, δεν έχουν φαγητό, δεν έχουν ρούχα, δεν έχουν φάρµακα, δεν έχουν αυτά που είναι απαραίτητα στη πιο τρυφερή ηλικία της ζωής τους και όχι τα πλούτη που διακρίνουν τα παιδιά της χώρας µας Ας σκεφτούµε ότι άλλοι λαοί δεν έχουν τέτοια προβλήµατα.
Πάνω από 1.5 δισεκατοµµύρια άνθρωποι, κυρίως στη Νότια Αµερική, στην Αφρική και στην Ασία, υποφέρουν από την πείνα. Δεν έχουν πόσιµο νερό. Δεν έχουν ούτε καν την υποτυπώδη, τη στοιχειώδη φροντίδα σε θέµατα υγείας και παιδείας
Φτωχά παιδιά πηγαίνουν σε αποξηραµένους αγρούς και ψάχνουν να βρουν λίγα σπόρια που έτυχε να αποµείνουν εκεί και έτσι να χορτάσουν την πείνα τους Λείπουν απ' αυτούς τα ρούχα τα παπούτσια και ότι άλλο είναι απαραίτητο για την καθηµερινή τους ζωή. Τα µέσα µεταφοράς τραίνα, αεροπλάνα είναι άγνωστα σ' αυτές τις χώρες Δεν υπάρχουν νοσοκοµεία, σχολεία κ.λ.π. Η
• παιδική θνησιµότητα είναι στα ύψη. Συγκεκριµένα, για παιδάκια κάτω του ενός έτους, η θνησιµότητα είναι τροµακτική: Κάθε 5 λεmά πεθαίνει ένα παιδί, ή κάθε ηµέρα πεθαίνουν γύρω στις 18 χιλιάδες παιδιά, ή κάθε χρόνο πεθαίνουν 6 εκατοµµύρια παιδιά
Υπάρχουν πολλές οργανώσεις, όπως η UNICEF. που κύριος στόχος της είναι η καταπολέµηση των κύριων αιτιών θανάτου και ασθενειών των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στις λιγότερο αναπτυγµένες χώρες. Υλοποιεί προγράµµατα για την uγεία, τη διατροφή, την παιδεία, το νερό και την υγιεινή, το περιβάλλον και άλλα σημαντικά θέµατα για τα παιδιά.
Το κράτος πρέπει, υπεύθυνα, να αναλάβει την προστασία και, προπαντός, την εκπαίδευση και αποκατάσταση αυτών των ανήµπορων παιδιών. Να ιδρυθούν αντίστοιχα ιδρύµατα και να εκπαιδεύονται όλοι εκείνοι, πoυ έχοuν ανάγκη, όχι µόνο για να ζουν, αλλά και για να έχουν µια ατοµική και κοινωνική αξιοπρέπεια
Σωτήρης Τσούκνας μαθητής του τμήματος Β3
Κυριακή 5 Απριλίου 2009
Τα παιδιά του τρίτου κόσμου
Αναρτήθηκε από Εφημερίδα στις 4/05/2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου